3. maaliskuuta 2010

Punaista tomua

Ihastuin pari vuotta sitten Ann Cleevesin Shetlandinsaarille sijoittuvan sarjan toiseen osaan, Valoisat illat (2008). Nautin Cleevesin päähenkilön, paikallisen poliisin Jimmy Perezin miellyttävästä tavasta reflektoida niin itseään kuin ympäristöään ja kirjailijan luomasta pienestä epäiltyjen joukosta, josta ei kenenkään toivonut olevan syyllinen. Neliosaisen sarjan kirjat kuvaavat aina yhtä vuodenaikaa saarilla ja uusin suomennos, kevääseen sijoittuva kolmas osa Punaista tomua on kääntynyt tuoreeltaan (toimiva suomennos Annukka Kolehmaisen).

Punaista tomua täytti ennakko-odotukset. Tällä kertaa murha tapahtuu Whalseyn saarella. Sateisena iltana ammutaan vanha nainen, Mima, jonka pihamaalla on käynnissä arkeologian opiskelijoiden koekaivaus. Kyseessä on jäniksen metsästäjän vahingonlaukaus huonossa säässä, mutta jokin jää vaivaamaan paikalle kutsuttua Pereziä, varsinkin kun kaivaukselta on juuri löydetty ihmisen luita. Yhdessä alaisensa Sandy Wilsonin kanssa Perez alkaa tutkia tapausta ja aistii saarella jännittyneen ilmapiirin.

Cleeves käyttää taitavasti Wilsonin hahmoa, joka tarkkailee Pereziä ja ihailee tätä. Aiemmin Perez on tarkkaillut muita, kokoneempia poliiseja ja tuntenut itsensä huonommaksi - nyt hän näyttäytyy pätevänä ja kokeneena tutkijana, jota muut ihailevat. Perez ei pelkää hiljaisuutta ja saa siten ihmiset puhumaan - toisaalta hän ymmärtää, huolehtii usein liikaakin ja koettaa asettaa itselleen rajoja. Ikävöidessään Lontooseen lomalle matkustanutta naisystäväänsä Frania ja jännittäessään tämän paluuta, on Perez mitä uskottavin hahmo.

Cleevesin vahvuus on jälleen ihmisten välisten suhteiden kuvaus ja vahvan tunnelman luominen. Shetlandinsaarten villin kaunis luonto näyttelee suurta osaa ja tarina etenee rauhallisesti kuin vanhan ajan salapoliisiromaanissa. Ruumis, johtolankoja, haastatteluja, kätkettyjä perhesalaisuuksia ja sitten uusi ruumis.

Ann Cleeves on tehnyt pitkän uran rikoskirjailijana, mutta vasta Shetland-kvartetti nosti hänet maineeseen ja arvostelumenestykseksi. Cleevesin suomalainen kustantaja on Karisto ja sarjan ensimmäinen osa, Musta kuin yö, on juuri ilmestynyt pokkarina. Koska se on jäänyt lukematta, palaan Cleevesin pariin kohta uudelleen.

Isossa-Britanniassa sen sijaan on juuri ilmestynyt kvartetin viimeinen osa, Blue Lightning ja Cleeves on myös tehnyt sopimuksen sarjan tuottamisesta televisiosarjaksi. Kenestä mahtaa tulla Jimmy Perez?! (Ja mitä mahtaa olla kirjoista jäljellä kun sarja on valmis?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti